چگونه برای مطالبه خسارت شکایت کنیم؟ + شماره تماس برای مشاوره

فهرست مطالب و جدول محتوا

نحوه مطالبه خسارت چگونه است و انواع آن کدام است؟

هنگام وقوع جرم، علاوه بر به هم خوردن نظرم عمومی جامعه، متشاکی متحمل خساراتی نیز می شود. طبق قانون، شاکی این حق را دارد تا بتواند حقوق از دست رفته خود را از طریق مراجع کیفری و حقوقی طلب کند. از این رو، در این شرایط امکان طرح شکایت ضرر و زیان فراهم می شود. لازم به ذکر است که ضرری قابل مطالبه می‌باشد که به صورت مستقیم ناشی از وقوع جرم باشد. در این مواقع، فردی که ضرر دیده با ارائه دادخواست به دادگاه می تواند ضرر و زیان را مطالبه کند. این خسارت می‌تواند مالی، معنوی یا ناشی از از دست رفتن فرصت‌های اقتصادی (عدم‌النفع) باشد. برای موفقیت در دعوای مطالبه خسارت، باید رابطه علیت بین عمل زیان‌بار و خسارت وارده اثبات شود.

انواع خسارت

انواع دعوای مطالبه خسارت به دو بخش تقسیم می شود، ضرر و زیان قراردادی و خسارت قهری. حق خسارت ناشی از مسئولیت خصوصی افراد بر اساس یکی از موارد زیر است که به توضیح و بررسی هر یک می پردازیم.

  1. خسارات ناشی از قراردادها یا تعهدات قراردادی
  2. ضروریات ناشی از تعهدات قهری یا غیر قراردادی

همچنین انواع خسارت شامل خسارت مادی (مالی)، معنوی (روحی و حیثیتی) و گاهی نیز عدم‌النفع (سود از دست‌رفته) می‌شود.

شماره تماس برای مشاوره

شکایت برای مطالبه خسارت زمانی مطرح می‌شود که شخصی به دلیل عمل یا ترک فعل دیگری دچار زیان شده باشد. این شکایت می‌تواند ناشی از نقض قرارداد یا خسارت غیرقراردادی (مانند تصادف یا تخریب مال) باشد. خواهان باید با ارائه دادخواست، وقوع خسارت، میزان آن و تقصیر خوانده را اثبات کند.

اگر شما قصد دارید برای مطالبه خسارت شکایتی را ثبت کنید، می‌توانید به مسترداد مراجعه کنید. مسترداد تیمی از وکلای مجرب و متخصص است که در این حوزه به صورت حرفه‌ای فعالیت می‌کند. برای برقراری ارتباط با این تیم کافی است با شماره 09120372571 تماس برقرار کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *