اگر بخواهیم از کلاهبردار شکایت کنیم چه اقداماتی نیاز است و بهترین روش آن چیست؟
یکی از جرائمی که همواره افراد برای شکایت از آن به مراجع قضایی مراجعه می نمایند، جرم کلاهبرداری است. کلاهبرداری، یعنی ربودن اموال دیگران، از طریق وسایل متقلبانه، به نحوی که قربانی، با رضایت آن مال را به کلاهبردار تسلیم کرده باشد؛ از آن جا که قانون گذار، در راستای جلوگیری از رواج کلاهبرداری و مجازات مرتکبین، برای آن ضمانت اجرای کیفری، تعیین کرده است، افرادی که مورد کلاهبرداری واقع شده اند، می توانند برای احقاق حق خود، به مراجع قضایی، مراجعه و خواستار رسیدگی به این جرم شوند.
بهترین راه شکایت از کلاهبردار
برای شکایت از کلاهبردار، باید مراحل مشخصی را طی کنید تا از نظر قانونی پیگیری مؤثری انجام شود. در ایران، بهترین راه این است که از طریق مراجع قانونی و قضایی اقدام کنید. در ادامه، مراحل شکایت از کلاهبرداری را توضیح میدهم:
۱. جمعآوری مدارک و مستندات
قبل از هر اقدامی، باید مدارک خود را آماده کنید. این موارد میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- پیامها (در واتساپ، تلگرام، اینستاگرام و…)
- فیشهای واریزی یا رسید بانکی
- قرارداد یا رسید دستی (در صورت وجود)
- عکس، صوت یا ویدیوهای مرتبط
- مشخصات فرد کلاهبردار (شماره کارت، شماره تلفن، نام و نام خانوادگی و…)
۲. ثبت شکایت در سامانه ثنا (برای شکایت کیفری)
برای شکایت کیفری (که کلاهبرداری اغلب در این دسته قرار میگیرد):
- وارد سامانه عدل ایران شوید.
- ثبتنام در سامانه ثنا (در صورت نداشتن حساب)
- ورود به دفتر خدمات الکترونیک قضایی (به صورت حضوری یا اینترنتی)
- تنظیم شکواییه تحت عنوان «کلاهبرداری»
- ارسال شکایت به مرجع قضایی (دادسرا)
۳. شکایت در پلیس فتا (در صورت وقوع در فضای مجازی)
اگر کلاهبرداری در فضای مجازی اتفاق افتاده (مثلاً اینستاگرام، سایت فروشگاهی جعلی، تلگرام و…)، شکایت از طریق پلیس فتا انجام میشود:
- وارد سایت پلیس فتا شوید:
www.cyberpolice.ir - در قسمت «ثبت گزارش مردمی» اطلاعات مربوط به جرم را وارد کنید.
- پیگیری از طریق کد رهگیری دادهشده انجام میشود.
۴. پیگیری قضایی از طریق دادسرا
پس از ثبت شکایت، پرونده به شعبه مربوطه ارجاع داده شده و تحقیقات آغاز میشود. اگر متهم شناسایی شود، احضار یا بازداشت خواهد شد و روند دادرسی ادامه مییابد.
روش شکایت از کلاهبردار
- جمعآوری مدارک:
مثل رسید واریز، چتها، شماره کارت، شماره تلفن و هر مدرکی که کلاهبرداری را ثابت کند. - تنظیم شکواییه:
میتوانید شکواییه (متن شکایت) را خودتان بنویسید یا در دفاتر خدمات قضایی تهیه کنید. - ثبت شکایت در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی:
با مراجعه حضوری و ارائه مدارک، شکایت خود را با عنوان «کلاهبرداری» ثبت میکنید. - اگر کلاهبرداری اینترنتی بوده:
از طریق سایت پلیس فتا www.cyberpolice.ir شکایت آنلاین ثبت کنید. - پیگیری پرونده از طریق دادسرا:
پرونده بررسی شده و در صورت شناسایی متهم، احضار یا بازداشت انجام میشود.
با این مراحل، میتوانید از راه قانونی برای پیگیری و پس گرفتن حق خود اقدام کنید. اما در این پروسه حتما نیازمند وکیلی هستید تا در این مسیر پر پیچ و خم راهنمای شما باشد.
وکیل برای کلاهبرداری
وکیل کلاهبرداری، یک وکیل کیفری است که در پروندههای مربوط به فریب، حیله و دریافت غیرقانونی پول تخصص دارد. او با تنظیم شکواییه، جمعآوری مدارک، و حضور در دادسرا و دادگاه، از حقوق موکل دفاع میکند. داشتن وکیل باعث تسریع در رسیدگی و افزایش احتمال بازگشت پول میشود. وکیل میتواند خسارات مالی و معنوی را نیز مطالبه کند. استفاده از وکیل برای پروندههای کلاهبرداری قوی، بسیار توصیه میشود.
مسترداد تیمی منسجم و متخصص از وکلای کارکشته و حرفهای در خدمت شماست تا مشکلات حقوقی شما از جمله کلاهبرداری را حل کند. بنابراین در دعاویهای مختلف میتوانید روی تیم مسترداد و وکیل حقوقی آنها حساب باز کنید.
هزینه وکیل برای کلاهبرداری
هزینه وکیل برای شکایت از کلاهبردار بسته به عوامل مختلفی متفاوت است، از جمله: میزان مبلغ کلاهبرداری، پیچیدگی پرونده، شهرت و تجربه وکیل، و مدت زمانی که برای رسیدگی نیاز است. برخی وکلا مبلغی را بهصورت حقالوکاله ثابت دریافت میکنند، در حالی که برخی دیگر درصدی از مبلغ مورد مطالبه یا استردادی را پس از موفقیت در پرونده طلب میکنند. همچنین، هزینهها ممکن است شامل تنظیم شکواییه، مشاوره، حضور در جلسات دادگاه و پیگیری اجرای حکم باشد. توصیه میشود پیش از عقد قرارداد، توافقنامه مالی شفاف با وکیل امضا شود.
مسترداد گروهی از وکلای مجرب و متخصص است که در حوزه کلاهبرداری میتواند کمک شایانی به شما بکند. برای دریافت مشاوره و استعلام هزینه وکیل برای کلاهبرداری میتوانید با شماره 09120372571 تماس برقرار کنید.